کدخبر:۶۲۸۱۱
تعمیق فرهنگ عفاف و حجاب با تاکید بر توجه به ارزش های اصیل اسلامی
البرز گلستان/پوشش به منزله یک حفاظ ظاهري و باطنی تلقی می شود که مصونیت اخلاقی، خانوادگی و از همه مهم تر زمینه امنیت اجتماعی را فراهم می آورد. پوشش و لباس هر انسانی، پرچم کشور وجود اوست، پرچمی که با نصب آن بر خانه وجودش، اعلام می دارد که از کدام فرهنگ تبعیت می کند.
موضوع پوشش یکی از پر دامنه ترین موضوعاتی که در دنیاي امروز راجع به زن و حیات اجتماعی، ارزش وجودي و عفاف او مطرح است. در جامعه مظاهری از بعضی هنجارگریزی ها به چشم می خورد که ما آن را با نام حجاب گریزی شناخته ایم؛ یعنی همان خودنمایی های زنانه در قالب خودآرایی یا “بی حجابی و بد حجابی”.
اما چرایی های این ناهنجاری در جامعه اسلامی:
-ضعف جامعه پذیری و تربیت اجتماعی: به معنای انتقال ندادن و درونی نکردن ارزش ها و هنجارهای اجتماعی در ساختار شخصیت، نبود حساسیت نسبت به رعایت انتظارات جمعی، ضعف تعلق به فرهنگ خودی، بی قیدی و بی مسئولیتی در رعایت قواعد اجتماعی، بی مبالاتی در رعایت حریم ها و ارتکاب جرایم و انحراف که در دوره های مختلف به صورت های گوناگونی رخ می دهد، در مراحل مختلف رشد شخصیت فرد ریشه دارد.
-یادگیری: هرچه معاشرت فرد با کجروان از نظر فراوانی دفعات وقوع، مدت، ارجحیت و شدت، میزان درگیری عاطفی و تناسب با الگوهای تجربه شده بیشتر باشد، این اثرپذیری بیشتر و عمیق تر و الگوپذيري و يادگيري قوي تر خواهد بود.
-تجربه گذشته فرد از رعایت حجاب: انسانها همواره در پی انجام اعمالي هستند که در انجام آن، تجربه خوبی کسب کرده باشند و از آنچه در گذشته برای آنها باعث آزردگی آنان شده، دوری می گزینند. بنابراين اگر افراد از رعایت حجاب خاطرات مطلوبی داشته باشند، همواره در صددند که خاطره مطلوب خود را تكرار کنند.
-الگوهای ارائه شده توسط رسانه ها: بين الگوهای ارائه شده توسط رسانه ها و گرایش به پوشش رابطه وجود دارد. مهمترین اثر رسانه ها تأثیرات شناختی است که رابطه ای نزدیک با رفتار انسان دارد و مرجعی برای احساس مردم نسبت به موقعیت های مختلف، گرایشات، عقاید و ارزش هایشان است.
-سبک زندگی افراد: سینما، اینترنت، فیلم های مختلف، مجلات و روزنامه ها و … می تواند بر وضعیت حجاب اثر گذار باشد.
-ضعف اعتقاد دینی: ضعف اعتقاد به دین، بنیاد هر کار مطلوب دینی را بر می اندازد و می توانند بر حجاب تاثیر گذار باشند.
-نا آگاهی و کم آگاهی: اساسی ترین علت پدیده کم توجهی دختران و زنان بد حجاب ناآگاهی آنان است.
-احساس گناهکاری غیر قابل بازگشت: عده ای که خواسته یا ناخواسته به گناهان و بدحجابی و عواقب برخاسته از آن گرفتار آمده اند در خود نوعی احساس گناه و ناامیدی دارند. ناامیدی از نجات، راه آنان را برای بازگشت به حجاب می بندد.
هویت جویی: مسائلی مثل بحران هویت، تلاش برای بازسازی باورها و شناخت ها، پی بردن به رمز و راز وجودی خود و یافتن سؤال های بنیادین در مسیر رشد، اگر به موقع و از کانال صحیح پاسخ داده نشوند، مخرب شخصیت می شود. اشخاصی که هنوز به دلیل اعتماد به نفس، عزت نفس و احساس ارزشمندی پایین از درون تهی مانده اند و هنوز به شخصیتی ارزنده و ممتاز دست نیافته اند در پی آنند که در نظر این و آن تشخص و امتیازی پیدا کنند روی آوری به خود جلوه گری اجتماعی از این عامل نیز ریشه می گیرد.
تأیید و تحسین خواهی: یکی از خصوصیات انسان به خصوص زنان، میل به ستایشگری و تأیید دیگران از آنان است. اگر این حس از گذرگاه سنجیده ای نگذرد، از بیراهه های جلوه نمایی جاذبه های ظاهری او سر بر می آورد و با نوعی بی قراری، هر پدیده باز دارنده ای مثل حجاب را از سر راه بر می دارد.
تنوع طلبی و گریز از سنت ها: انسان به ویژه جوانان، بسیاری از چیزها را جدید و دگرگون می خواهند و دوست دارند قالب ها را بشکنند و از خود فردی جدید بسازند این موضوع در طریقه پوشش، تفکر، به کار بردن لغات و اصطلاحات تازه و … ظهور می یابد. این حس اگر درست رهبری نشود به رویگردانی از ارزش ها می انجامد؛ زیرا این اعتقاد پدید می آید که هر چیز نو بر کهنه آن می چربد که به جدال نمایان با سنت ها از جمله حجاب کشیده می شود.
مد زدگی: بعضی در زندگی خود به اسارت “مدها” در آمده اند و به هیچ شکلی نیز توان گسستن از آن را ندارند، بدون اینکه بدانند پیامی که می آورند، چه به او می دهند و چه چیزی را از او می گیرند هر روز خیره به در می نشیند، که مد امروز بیاید و تا از آن پیروی کند.
راهکارهاي مقابله با بدحجابی
رعایت اصل تقواي الهی در عمل از طرف آمرین به معروف و ناهیان از منکر، ارائه الگوهاي امروزي که براي نسل جوان ملموس باشد. بیان محسنات حجاب اسلامی و تبلیغ محاسن حجاب و بیان مضّرات ترک آن، توسعه و گسترش هیئت هاي مذهبی و حمایت از آنها، برگزاري میزگردهاي تخصصی با بهره گیري از متخصصان جوان، برخورد شایسته و عقلایی با پدیده و فناوری هاي جدید از قبیل ماهواره و اینترنت، ترویج فرهنگ ازدواج و استحکام بناي خانواده از جمله راهکارهای مقابله با بدحجابی در جامعه است.
نتيجه گيري:
رعايت حجاب همانند شخصيت طلبي و عفت خواهي به فطرت اصيل انساني برمي گردد. از اين رو رعايت حجاب ارزش گذاشتن به زن و تكريم اوست نه دليل بر نقص وجود او. احیاي ارزش هاي اصیل و بازگشت به اصول فراموش شده اسلامی شرط لازم براي حاکمیت بخشیدن به این ارزشهاست. پوشش زن جزء مسائل شریعت مقدس اسلام و نيز موضوع روز در جوامع اسلامی است. هر گونه برنامه ريزي براي اصلاح و تحول فرهنگي مستلزم شناخت عميق و دقيق مسئله و جوانب آن است و وجود پديده بي حجابي نيز نيازمند بررسي دقيق و كاوش در ابعاد آن مي باشد.
نویسنده: سرهنگ “فرزاد تاجره”؛ جانشین فرمانده انتظامی استان گلستان
https://alborzegolestan.ir/?p=62811