به گزارش گروه بهداشت ودرمان پایگاه خبری البرز گلستان فرد مبتلا به آلزایمر ممکن است وسایل را در جاهایی غیرعادی بگذارد. ممکن است وسایلش را گم کند و قادر به پیدا کردن دوباره آنها نباشد. گاهیاوقات، ممکن است حتی دیگران را متهم به برداشتن یا دزدیدن وسایلش کند.
از دست دادن حافظه که موجب مختل شدن زندگی روزمره شود، میتواند نشانه آلزایمر یا نوعی دیگر از زوال عقل باشد. آلزایمر یک بیماری مغزی است که موجب زوال تدریجی حافظه، مهارتهای فکر کردن و استدلال میشود. در اینجا به ۱۰ نشانه این بیماری اشاره کردهایم. هر فرد ممکن است یک یا چند مورد از این نشانهها را با شدتهای مختلف تجربه کند. درصورت مشاهده هرکدام از آنها حتماً به پزشک مراجعه کنید.
۱. از دست رفتن حافظه که موجب مختل شدن زندگی روزمره شود
یکی از متداولترین نشانههای آلزایمر از دست رفتن حافظه است، مخصوصاً فراموش کردن اطلاعاتی که به تازگی یاد گرفته شده است. سایر نشانههای آن فراموش کردن تاریخها و اتفاقات مهم؛ بارها و بارها پرسیدن یک اطلاعات مشخص؛ نیاز بیشتر به استفاده از کمکهای حافظه (مثل یادداشت برداشتن و تجهیزات الکترونیکی) یا اعضای خانواده.
تغییر عادی مربوط به بالا رفتن سن:
فراموش کردن نامها یا قرارهای ملاقات اما بعدتر به یادآوردن آنها.
۲. دشواری در برنامهریزی یا حل مشکل
بعضی افراد در توانایی خود برای شروع و دنبال کردن یک برنامه یا کار کردن با اعداد دچار مشکل میشوند. آنها برای دنبال کردن یک دستورالعمل غذا یا بررسی قبضهای ماهانه مشکل پیدا میکنند. همچنین قدرت تمرکز کردن و انجام بعضی کارها برای زمانی طولانی را از دست میدهند.
تغییر عادی مربوط به بالا رفتن سن:
اشتباه پیدرپی برای انجام حسابکتابهای ماهانه
۳. مشکل در انجام کارهای عادی در خانه، محلکار یا اوقات فراغت
برای افراد مبتلا به آلزایمر معمولاً اتمام کارهای روزانه دشوار است. گاهی رانندگی کردن تا یک مسیر مشخص و البته آشنا یا به یاد آوردن قوانین بازی محبوبشان برایشان سخت میشود.
تغییر عادی مربوط به بالا رفتن سن:
کمک گرفتن برای انجام تنظیمات مایکروفر یا ضبط یک برنامه تلویزیونی
۴. گم کردن زمان و مکان
افراد مبتلا به آلزایمر ممکن است تاریخ روز، فصل و گذر زمان را فراموش کنند. اگر اتفاقی فوراً نیفتد ممکن است درک آن برایشان سخت باشد. گاهیاوقات ممکن است فراموش کنند که کجا هستند یا چطور به آنجا آمدهاند.
تغییر عادی مربوط به بالا رفتن سن:
گم کردن روز هفته اما فهمیدن آن در بعد.
۵. مشکل در درک تصاویر بصری و روابط فضایی
برای بعضی افراد مشکلات تصویری از نشانههای آلزایمر است. آنها برای خواندن، حدس مسافت و تشخیص رنگ مشکل پیدا میکنند که در رانندگی آنها نیز اختلال ایجاد میکند.
تغییر عادی مربوط به بالا رفتن سن:
تغییر بینایی مربوط به آبمروارید.
۶. مشکلات جدید با کلمات در صحبت کردن یا نوشتن
افراد مبتلا به آلزایمر برای دنبال کردن یا شرکت در یک گفتگو دچار مشکل میشوند. ممکن است در میان یک مکالمه ناگهان متوقف شوند و ندانند چطور باید حرفشان را ادامه دهند و به تکرار حرفهای قبلشان میپردازند. با کلمات کشمکش پیدا میکنند و برای پیدا کردن کلمه مناسب دچار مشکل میشوند.
تغییر عادی مربوط به بالا رفتن سن:
مشکل در پیدا کردن یک کلمه.
۷. گم کردن جای وسایل
فرد مبتلا به آلزایمر ممکن است وسایل را در جاهایی غیرعادی بگذارد. ممکن است وسایلش را گم کند و قادر به پیدا کردن دوباره آنها نباشد. گاهیاوقات، ممکن است حتی دیگران را متهم به برداشتن یا دزدیدن وسایلش کند.
تغییر عادی مربوط به بالا رفتن سن:
نگذاشتن وسایل سر جای خود و گم کردن آنها.
۸. ضعف قضاوت
افراد مبتلا به آلزایمر ممکن است دچار تغییر در تصمیمگیری یا قضاوت شود. بعنوان مثال، در برخورد با پول رویکرد همیشگی خود را از دست داده و ممکن است مقدار بیشتری به فروشنده بدهد. همچنین به نظافت و آراستگی خود نیز توجه کمتری میکند.
تغییر عادی مربوط به بالا رفتن سن:
گرفتن گاهگاه یک تصمیم بد.
۹. دور شدن از کار یا فعالیتهای اجتماعی
فرد مبتلا به آلزایمر خود را از سرگرمیها، فعالیتهای اجتماعی، پروژههای کاری و ورزش دور نگه میدارد. دیگر نمیتواند تیم محبوب خود را دنبال کرده یا به خاطر بیاورد که سرگرمی موردعلاقهاش را چطور انجام میداده است. همچنین ممکن است بخاطر تغییراتی که دچار آن شده است، از اجتماع دوری کند.
تغییر عادی مربوط به بالا رفتن سن:
احساس خستگی از کار، خانواده و تعهدات اجتماعی.
۱۰. تغییر روحیات و شخصیت
روحیه و شخصیت افراد مبتلا به آلزایمر نیز تغییر میکند. ممکن است سردرگم، شکاک، افسرده، بیمناک یا مضطرب شوند. خیلی زود در خانه، محلکار و پیش دوستان خود ناراحت میشوند.
تغییر عادی مربوط به بالا رفتن سن:
ایجاد روشهای جدید برای انجام بعضی کارها در آنها و ناراحت شدن در صورت برهم خوردن یک برنامه.
زوال عقل ناشی از بالا رفتن سن و سایر تغییرات آن در مقایسه با آلزایمر
نشانههای آلزایمر |
تغییرات عادی مربوط به بالا رفتن سن |
تصمیمگیری و قضاوت ضعیف |
گرفتن هرازگاهی یک تصمیم نادرست |
ناتوانی در مدیریت مالی |
فراموش کردن یک پرداخت ماهانه |
گم کردن تاریخ یا فصل |
فراموش کردن تاریخ و به خاطر آوردن آن در بعد |
مشکل در مکالمه |
فراموش کردن هرازگاه کلمهای که باید استفاده کند |
گم کردن وسایل |
گم کردن گاه و بیگاه وسایل |
اگر این علائم را مشاهده کردید چه کنید
اگر هر یک از این ۱۰ نشانه اولیه آلزایمر را در خود یا کسی که میشناسید مشاهده کردید، به هیچ عنوان آن را نادیده نگیرید. حتماً یک وقت از دکترتان بگیرید.
با تشخیص زودهنگام میتوانید:
از درمانهای موجود، بیشترین فایده را ببرید — میتوانید از درمانهایی که به بهبود بعضی علائمتان کمک میکند استفاده کنید و کمکتان میکند به مدت طولانیتری بتوانید استقلالتان را حفظ کنید.
زمان بیشتری برای برنامهریزی برای آینده خواهید داشت — تشخیص آلزایمر به شما این امکان را میدهد که در تصمیمات مربوط به مراقبت، انتقال، انتخابهای زندگی و موضوعات مالی و قانونیتان شرکت داشته باشید.
به خودتان و عزیزانتان کمک کنید — خدمات مختلفی برای مراقبت و پشتیبانی از شما وجود دارد که به شما و عزیزانتان کمک میکند با بیماری آلزایمر زندگی تاحد امکان با کیفیت داشته باشید.
وقتی با پزشکتان ملاقات میکنید
دکترتان سلامت عمومی شما را بررسی کرده و هرگونه مشکل جدی دیگر را که میتواند بر عملکرد مغزتان اثر داشته باشد تشخیص میدهد. او ممکن است شما را به یکی از متخصصین زیر ارجاع دهد:
• متخصص اعصاب — متخصص در بیماریهای مغز و سیستم عصبی بدن
• متخصص روانپزشک — متخصص در اختلالاتی که روحیه یا عملکرد مغز را تحتتاثیر قرار میدهند
• متخصص روانشناس — متخصص در آزمایش حافظه و سایر عملکردهای ذهنی
• متخصص امراض پیری — متخصص در مراقبت از افراد سالخورده و مبتلا به بیماری آلزایمر
منبع: مردمان
https://alborzegolestan.ir/?p=6044