البرز گلستان/ مديركل راه و شهرسازي گلستان با توجه به اهميت پيشگيري و كاهش اثرات و خسارات ناشي از بلاياي طبيعي، خبر داد: مركز تحقيقات مسكن و ساختمان وزارت راه و شهرسازي به منظور تكميل شبكه زلزله نگاري كشور، اقدام به نصب و راه اندازي 22 دستگاه شتاب نگار براي ثبت و ضبط ارتعاشات زمين لرزه در استان كرده است.
به گزارش اداره روابط عمومي اداره كل راه و شهرسازي استان گلستان، مهندس”ابراهيم مبارك قدم” عصر روز سه شنبه با اعلام اين خبر در نشست تخصصي بررسي ايمني ساختمان ها كه در مركز فرهنگي هنري ميرداماد گرگان برگزار شد، گفت: اين دستگاه هاي حساس طي دو مرحله بر روي پوسته ها و سنگ بسترهاي استان نصب شده و تا شعاع 50 كيلومتري زمين را مي توانند پوشش دهند.
وي، به تهيه نقشه هاي پهنه بندي پديده ژئوتكنيك لرزه اي با مقياس كوچك در استان، اشاره اي كرد و گفت: براساس اين نقشه ها، محدوده استان به لحاظ برآورد كلي خطرات زمين لرزه به 4 بخش تقسيم شده اند.
مبارك قدم توضيح داد: بخش اول شمال مناطق كوهستاني جنوب استان است كه با خطر نسبي زياد ارزيابي شده و بخش دوم نواحي جلگه اي و دشت هستند كه در خطر نسبي زياد قرار گرفته و متاسفانه بيشترين تراكم مراكز جمعيتي اعم از شهرها و روستاها در اين نوار شرقي و غربي گسترده شده و بخش عمده اي از شريان هاي حياتي و زيرساخت هاي استان در محدوده هاي جلگه اي و دشت قرار دارند.
اين مقام اجرايي گلستان افزود: بخش هاي سوم و چهارم نقشه هاي پهنه بندي هم، مناطق مياني و شمالي استان هستند كه در پهنه هاي متوسط و كم خطر قرار دارند.
به گفته وي، به دليل مقياس كوچك بودن نقشه هاي پهنه بندي و توجه كلان به موضوع، رفتار متفاوت سنگ بستر در انتقال امواج و شرايط متفاوت ساخت و سازها و روبناها؛ دست كم در شهرهاي بزرگ به نقشه بزرگ مقياس براي ارزيابي دقيق مخاطرات و پديده هاي ژئوتكنيك نياز داريم تا بتوانيم هم توسعه شهر را مديريت كنيم و هم شرايط بحران را بسنجيم.
مبارك قدم با توجه به قرار گيري برخي از شهرهاي استان در پهنه خطر نسبي زياد و تاكيد بر تاب آوري شهري، گفت: به همين منظور، تهيه ريز پهنه بندي لرزه اي شهر با توجه ظرفيت هاي سازمان نظام مهندسي و مديريت شهري و آموزش شهروندي جهت تقويت بافت هاي اجتماعي و افزايش سطح آگاهي و آمادگي ساكنين آنها به مخاطرات طبيعي، آغاز گر حركتي به سمت ارتقاي ايمني و تاب آوري شهرها در برابر بلاياي طبيعي خواهد بود.
مديركل راه و شهرسازي گلستان اظهاركرد: از آنجايي كه سيل و زلزله بيشترين سهم مشكلات را از ميان بلاياي طبيعي در ايران به خود اختصاص داده و بسترهاي نامناسبي كه استعداد رانش و روانگرايي را دارند و بويژه بافت هاي فرسوده كه به جهت نابساماني ساخت و سازها، ريزدانگي، مشكلات نفوذ پذيري و مقاومت اندك بناها و يا به عبارتي ناپايداري ساختمان ها؛ توجه به اين مناطق را در اولويت قرار مي دهد.
مبارك قدم اذعان داشت:”آگاهي از مخاطرات طبيعي و ارتقاي تاب آوري جامعه” شعاري است كه با هدف ترويج فرهنگ ايمني و انسجام در بهينه سازي اقدامات بعمل آمده در سال 95 براي روز ايمني در برابر زلزله در نظر گرفته شده است.
وي با يادآوري واقعه دلخراش زلزله بم در روز پنجم دي ماه 1382 و گراميداشت ياد و خاطره چندهزار قرباني اين فاجعه اسفناك؛ مي گويد: برگزاري اينگونه نشست ها فرصتي را براي آگاه سازي بيشتر و ارتقاي سطح فرهنگ عمومي جامعه و شاخص هاي ايمني جهت مقاوم سازي ساختمان ها در برابر اين دست از بلاياي طبيعي فراهم مي كند.
مديركل راه و شهرسازي گلستان گفت: برگزاري برنامه ها، فعاليت هاي آموزشي و ترويجي متنوع در اينگونه مناسبت ها، فرصتي را فراهم مي كند تا با مروري بر ظرفيت هاي موجود و چالش هايي كه در روبرويمان قرار دارد، اصولي را تدوين كنيم تا با نظارت بر اجراي آنها، زمينه هاي كاهش آسيب پذيري و بهبود و ارتقاي ايمني در بافت هاي شهري فراهم شود.
وي، نكته اصلي را، توجه به ارتقاي تاب آوري به بعد از وقوع حادثه بيان كرد و يادآور شد: تاب آوري شهري به معني تطبيق پذيري ساختاري در برابر تغييرات ناگهاني يا تدريجي، و يكي از ابعاد كليدي توسعه پايدار و قابليت هاي نهفته شهري است كه آمادگي پاسخگويي و بازيابي در برابر تهديدات، بلايا و تغييرات را با كمترين آسيب ها به ايمني، سلامت عمومي و اقتصاد و امنيت كشور را فراهم مي كند.
مبارك قدم با بيان اينكه گلستان هم يكي از استان هاي كشور است كه در منطقه گسل هاي لرزه اي قرار گرفته، متذكر شد: فعاليت هاي لرزه اي اين گسل ها در آينده مي تواند استان را بشدت تحت تاثير قرار دهد.
پنجم دی ماه مصادف با واقعه زلزله بم، در تقویم رسمی کشور روز ملی ایمنی در برابر زلزله نامگذاری شده است.
https://alborzegolestan.ir/?p=19333