تا چه میزان از ایمنی مدارسی که فرزندان شما در آن حضور دارند، اطمینان و نسبت به این مسئله دغدغه دارید، موضوعی که به عنوان شعار مانور زلزله و ايمني در هشت آذرماه سال جاری تعبیه شده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی مدیریت بحران استان گلستان، مدارس به عنوان محیطی که فرزندان ما در آن، بیشترین زمان حضور پیوسته را در یک بازه زمانی سپری میکنند، آن هم در استانی همچون گلستان که همیشه در معرض خطر زلزله است، نیازمند توجه جدی در موضوع ایمنی سازهای و غیرسازهای هستند.
اگر چه همه جامعه در زمان حادثه، متاثر از تلفات و خسارات زلزله هستند، اما کودکان آسیبپذیرترین قشری هستند که تلخی این حادثه در مذاق آنان بیشتر از دیگر ردههای سنی است و شاید همین موضوع موجب شد تا مسئولان کشوری ایمنی مدارس را به عنوان دغدغه در شعار امسال برنامههای هشتم آذرماه لحاظ کنند .
حوادث غیرمترقبه ای همچون زلزله میتواند، آثار مخربی بر سلامت روانی کودکان بر جای بگذارد و به گفته روانشناسان، حوادث طبیعی همچون سیل، زلزله و طوفان می توانند به تاثیرات رفتاری، هیجانی و عاطفی طولانی مدت در کودکان منجر شوند.
کودکان آسیبپذیرین قشر در برابر زلزله
این احساس اضطراب و تنشهای فزاینده در بازیها، کابوسها و ترسهای ناگهانی کودکان نشان داده میشود و حوادثی از این قبیل میتواند غمگینی، گوشهگیری، افسردگی، احساس گناه، بازگشت به عادتهای بچهگانه و پرخاشگری را برای کودکان به همراه داشته باشد.
آسیب دیدن اطرافیان کودک نیز به طرز دیگری بر رفتارهای او تاثیر میگذارد، آنان در اثر وقوع زلزله ممکن است خانه، خانواده، دوستان، بستگان و به عبارتی منابع مالی و عاطفی خود را از دست دهند که ترس از ادامه زندگی بدون وجود این منابع باعث ایجاد فشار روانی در کودک شده و سلامت جسمانی و روانی آنان را به خطر می اندازد.
این احتمالات در مورد کودکان تعبییری واقعی از شرایطی در یک حادثه واقعی است که ممکن است در پی حادثه زلزله به این قشر محتمل شود، البته این شرایط میتواند با آموزش مناسب به این بخش از جامعه و مقاومسازی محل زندگی و تحصیل آنان سناریویی دیگر را رقم بزند.
مدیر کل مدیریت بحران استان گلستان با اشاره به برگزاری مانور سالانه هشت آذر در سطح کشور گفت: جامعه هدف این مانور سراسری دانشآموزان هستند و در تلاش است، تا کودکان و نوجوانان جامعه با شرایط واقعی زلزله و واکنش منطقی در این موعد آَشنا شوند.
موضوع زلزله در گلستان جدی است
صادقعلی مقدم در گفتوگو یی خبری در گرگان اظهار کرد: زلزله تهدیدی جدی در گلستان است و باید برای کودکان به عنوان تاثیرپذیرترین قشر از این پدیده طبیعی، یک برنامه آموزشی مناسب طراحی و اجرا کرد.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به اهمیت موضوع از سال 1375 به پیشنهاد پژوهشگاه بینالمللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله، مانور زلزله در مهد کودکها و مدارس ابتدایی شهر تهران به اجرا درآمد و از سال 1378 به سراسر کشور تسری یافت.
مقدم یادآور شد: در ادامه این کار ارزشمند به منظور هر چه بهتر برگزار شدن مانور، تفاهمنامهای در سال 1381 بین وزارتخانه های علوم، تحقیقات و فناوری، کشور و آموزش و پرورش و نیز جمعیت هلال احمر و سازمان صدا و سیمای کشور به امضا رسید که در آن بر استمرار، بسط و گسترش فعالیت های مانور سراسری زلزله و ایمنی تأکید شد.
باید رفتار صحیح در برابر بلایای طبیعی را به کودکان آموخت
وی ادامه داد: هدف از اجراي اين مانور در تمامی مدارس سطح استان گلستان همگام با کشور، افزايش سطح آگاهي دانشآموزان درباره زلزله و ايجاد آمادگي آنان براي انجام واكنشهاي رفتاری صحيح و سريع در برابر این پدیده طبیعی است .
دبیر شورای اهماهنگی مدیریت بحران استان گلستان با اشاره به هماهنگی مناسب بین دستگاههای عملیاتی و امدادی استان برای برگزاری این مانور نمادین خاطرنشان کرد: خوشبختانه هماهنگی مناسبی بین دستگاههای برگزار کننده مانور از جمله آموزش و پرورش و دیگر دستگاههای امدادی استان وجود دارد که همین موضوع ما را به برگزاری مطلوب این مانور امیدوار میسازد و نشان میدهد که همه دغدغه مشترکی داریم.
مقدم اذعان کرد: شعار امسال این روز نیز با موضوع «آیا مدرسه من ایمن است؟» به دنبال سوق دادن نگاه کشور به سمت ایمنسازی سازهای و غیرسازهای مدارس است که این مسئله همیشه دغدغه استان بوده است.
تداوم مقاومسازی غیرسازهای مدارس گلستان با تزریق بودجه
وی با اشاره به اهمیت ایمنسازی در مدارس به عنوان برنامه محوری مدیریت بحران استان افزود: طی دو سال گذشته، مقاومسازی غیرسازهای مدارس استان به شکل پایلوت در 100 مدرسه گنبد کاووس اجراء شد که با تزریق اعتبار این برنامه تداوم خواهد یافت.
مقدم یادآور شد: اهمیت موضوع مقاومسازی ایمنی مدارس باید با اعلام برنامه کشوری برای این موضوع و اعتبارات مناسب به این بخش به شکل جدی توسط مسئولان دستگاههای متولی مورد توجه قرار گیرد تا شاهد فاجعه در این بخش نباشیم.
لزوم گنجاندن موضوع «آموزش ایمنی در برابر زلزله» در کتب درسی
میتوان گفت: مدارس ما در سطح کشور آنچنان ایمن نیستند وباید متولیان این بخش برای جلوگیری از حوادث احتمالی تدابیر مشخصی برای آن تدبیر کنند و موضوع «آموزش ایمنی در برابر زلزله و حوادث» را نیز در متون درسی بگنجانند.
https://alborzegolestan.ir/?p=1926