✅به مناسبت بیستمین سالگرد درگذشت استاد فقید حضرت حجت الاسلام والمسلمین حاج شیخ ابوالحسن فرخی بالاجاده
✅آشنایی با پیشینه فرهنگی روستای بالاحاده
✅. حجه الاسلام و المسلمين شيخ ابوالحسن فرخي بالاجاده
(واعظ ،اديب و شاعر)
حضرت شيخ ابوالحسن فرخي (ره) در خانواده اي مذهبي و روحاني در روستاي بالاجاده بدنيا آمد.
✅پدر بزرگوارش حاج شيخ عبدالحسين فرزند مرحوم محمد حسين هم در كسوت روحاني و محل رجوع مردم در رتق و فتق امور ديني و اجتماعي بودند؛ مرحوم فرخي پس از طي دوران مقدماتي جهت ادامه تحصيل راهي قم شد.
? در قم در محضر اساتيد بزرگي همچون آيت اله بروجردي و امام خميني (ره)و ساير اساتيد بزرگ حوزه قم بهره گرفت, بطوري كه خود مي فرمود هم مباحثه با بسياري از بزرگان نظام از جمله حضرت آيت اله علي اكبر هاشمي رفسجاني بود.
?پدر بزرگوارش مرحوم حاج شيخ عبدالحسين كه خود از وعاظ و از كساني بود كه نوشتن قباله ها و وصيت نامه و حل اختلاف مردم منطقه را به عهده داشت ؛ بسياري از وصيت نامه ها و قباله نامه هاي موجود در دست مردم خط آن مرحوم است كه بسيار زيبا و چشم نواز است.
? آن مرحوم امر ثبت ازدواج راهم به عهده داشت منتهي بدرستي معلوم نيست كه در اين خصوص دفتررسمي داشته يا نه؟
?از آن بزرگوار قطعات زيادي شعر بصورت مرثيه (نوحه) بجا مانده كه در دست مرثيه خوانان زمان خود بوده و متاسفانه در جايي گردآوري نشده است.
✅مرحوم حاج شيخ ابوالحسن پس از مراجعت از قم بخصوص پس از رحلت پدر بزرگواراشان حدود بيش از نيم قرن در روستاي بالاجاده همانند پدر بزرگوارش متصدي امر خطابه وعظ بود و طبق معمول امر نوشتن قباله نامه ها و اجاره نامه ها وصيت نامه ها را عهده داشت.
خطي بسيار زيبا داشت اما خط شكسته او را در عين زيبايي كمتر ميتوانستند بخوانند.
?در طول سال؛ امر روضه خواني بخصوص در ايام محرم و صفر با آنهمه مجالس متعدد در محل گاه به چهل مجلس مي رسيد به عهده آن مرحوم بود.
✅ذهن سرشار و علمي عميق داشت در وقايع تاريخي بسيار ,بياد آوردن نامه و اساسي آن افراد و به حفظ داشتن اشعار بسيار اعم از عربي و فارسي و ارائه آن بي هيچ دشواري مايه اعجاب همگان بود.
✅بسيار ساده و بي تكلف بود به طوريكه اگر نصفه هاي شب حتي اگر شب باراني و تاريك به دنبالش مي آمدند تا مرد مختصري را توبه دهد يا وصيت نامه اي بنويسد بي هيچ بهانه جويي و تكلفي مي رفت.
✅علاوه برمجالس رسمي در مجالس خصوصي همانند مجالس ترحيم يا مجالسي كه بمناسبت سالگردهاي وفات افراد در منزل برپا مي شد شركت مي نمود. بسيار ساده سخن مي گفت و مصيبتي جانسوز مي خواند.
✅ اشعار فراواني در رابطه مواليد و شهادت ائمه اطهار از او بجا مانده كه فقط بخشي از آن توسط جناب حجه الاسلام شيخ علي يزدي چاپ شده است.
علاوه بر اشعار آييني از آن مرحوم اشعاري در زمينه هاي امور اجتماعي- حتي در رابطه با آمدن كارخانه برق بالاجاده- و يا ساخته شدن حمام و درمانگاه و ….. بجا مانده است.
بطوري كه خود آن مرحوم مي گفت: در زمينه داستان نويسي هم آثاري داشته است كه متاسفانه تا كنون از چاپ آن انجام نشد.
?مرحوم شيخ فرخي زندگي بسيار ساده ای داشت و به امور كشاورزي و دامداري سنتي اشتغال داشت و چون همه مردم روستا با عشق به كشاورزي مي پرداخت و امرارمعاش مي كرد.
✅سرانجام بعداز يك عمر خالصانه و عابدانه در خدمت مردم بودن؛ درتيرماه ١٣٧٨ روح پاكش به شاخسارعشق پرواز كرد و پيكرش در گلزار شهدا در كنارمقبره پدر بزرگوارو برادرزاده شهيدش بخاك سپرده شد.
✅مرحوم شيخ ابوالحسن داراي سبك خاصي در گفتار روضه خواني و سخنراني و بيان شعر يا شعر سرايي بوده, از تاريخ و وقايع صدر اسلام بسيار مطلع بوده ودر محرم سالهاي اخير جاي خالي اين واعظ و منبري و ذاكر اهل بيت در فضاي عاشوراي بالاجاده واقعاً خالي است و يقيناً در همه مجالس وعظ و سخنراني ياد اين استاد و اسوه ايمان و تقوا را مردم قدرشناس بالاجاده به نيكي بيان و ياد مي كند.
?بزرگ منشي و محبوبيت و علاقمندي مردم قدرشناس بالاجاده به استاد فقيد مرحوم فرخي به حدي بوده است كه در ايام عاشورا و تاسوعا براي عرض تسليت در قالب دسته جات عزاداري و ويژه برنامه هاي صبح طلوع و شام غريبان به محضرش شرفياب مي شدند.
?و با نوحه سرايي و سينه زني و زنجيرزني مصائب آل الله را به اين روحاني وارسته تسليت مي گفتند و متقابلاً اين استاد فقيد و شاعر اهل البيت همه عزاداران را به گرمي استقبال و پذيرايي مي كردند و معمولاً صبحها با برنامه صبح طلوع با شير و كيك پذيرايي مي نمودند و بسيار مورد اعتماد و وثوق و اطمينان مردم شريف بالاجاده بوده اند.
♨️محرم با نواي حسيني اين استاد فقيد و شاعر حسيني گرماي ديگري داشت و روضه خواني منزل به منزل ايشان ترويج شعائر ديني و اسلامي بوده است.♨️
با تشكر از استاد علي دانشور كه در جمع آوري اطلاعات فوق ما را یاری رساندند . / سورم سرا
https://alborzegolestan.ir/?p=36915