دوره کوتاه مدت روزنامه نگاری مقدماتی به همت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و خانه مطبوعات استان گلستان با حضور جمع کثیری از فعالان عرصه رسانه استان برگزار شد.
البرز گلستان/این دوره با تدریس استاد رضا اسماعیلی از اساتید برجسته فن خبرنویسی درس مدرن و مجرب مرکز مطالعات و برنامهریزی رسانهطی دو روز در گرگان برگزار گردید.
در این کلاس بخشهای مختلف خبرنویسی شامل انواع تیتر، لید، سبکهای مختلف خبرنویسی، عناصر خبری و …برای خبرنگاران استان تدریس شد که شامل مطالب زیر در بخش اوّل می باشد:
خبرنویسی
تعریف خبر گزارش یک رویدادعینی و واقعی و دارای یک یا چند ارزش خبری باشد. و چگونگی ارائه آن تحت تاثیر عوامل درون سازمان مانند خودمان و برون سازمانی مانند قانون و مذهب شکل می گیرد.
ویژگیهای یک روزنامه نگار:پرسشگر،کنجکاو، پر انرژی ، هوش بالا، توانایی ارتباط با هر تیپی،قدرت تجزیه و تحلیل، دارای اطلاعات عمومی از متوسط به بالا،شجاعت،امانتداری ،شکاک
اسماعیلی اظهار داشت:«خبرنویسی مدرن شامل سه رکن میشود:اول: مشاهده/ دوم: سند و مدرک و سوم: گفتگو و این سه بخش باید یکدیگر را تکمیل کنند تا یک خبر کاملاً روایتگر واقعی یک رویداد باشد».
چرا در خبر زود قانع می شویم:پیش زمینه کارهای کمتری داریم،اطلاعات قبلی نداریم،روش کار نداریم.
خبرنگار کیست؟
کسی که جستجو می کند ، سوژه های مناسب را برای مخاطبان انتخاب می کند ودر مرحله بعد پس از برداشت آن سوژه در قالب مصاحبه و سوژه به مخاطبان ارائه می دهد
کار خبرنگار
کار خبرنگار: جستجو ،یافتن و بیرون آوردن آن سوژه هااز دل رویدادها و پردازش و باز ارائه دادن به مخاطبان
ارزش خبری 7مرحله می باشد:
1ـ دربرگیری
منافع مادی یا معنوی مخاطب را باید تحت تاثیر قرار بدهد در جهت مثبت یا منفی در حال یا آینده
2ـ شهرت
ارزش بعدی «شهرت» است به این ترتیب هر اتفاقی که پیرامون یک فرد یا اشیاءمشهور رخ بدهد ( مثبت یا منفی باشد) ارزش خبر شدن دارد به نوعی افراد را محبوب کنیم برای جامعه و مخاطبان به آدمهای معروف توجه دارند
3ـ درگیری، کشمکش و برخورد
هر اتفاقی که در آن درگیری، برخورد، جنگ، سرقت و جنایت وجود داشته باشد ارزش خبر شدن دارد. درگیری به شکلهای مختلف ممکن است رخ دهد که به برخی از آنها اشاره میکنیم
الف ـ برخورد انسان با انسان مثل دعواها و کتککاریهای بین دو نفر یا دو گروه.
ب ـ برخورد انسان با طبیعت مثل بلاهای طبیعی از قبیل سیل، طوفان و زلزله.
4ـ استثناء و شگفتی
دنبال خبرهای هست که جالب و واکنش داشته باشد و خواننده دوست دارد شگفت زده شود و تعجب او را برانگیزد.
چگونه می شودشگفتی را پاسخ داد ؟ می گردیم دنبال رویدادها ی که او را شگفت زده کنیم
5ـ بزرگی و فراوانی، تعداد و مقدار
مخاطب درخبربه اعداد توجه دارد مانند اختلاس یا جریان فیش های حقوقی
6ـ مجاورت (جغرافیایی ـ معنوی)
هر حادثه برای افرادی که در پیرامون آن رویداد زندگی میکنند دارای ارزش بیشتری میباشد. و خبرنگاران یک رسانه معمولاً اخبار و رویدادهایی را مخابره میکنند که مربوط به حوزه فعالیت آن رسانه باشد. و بعد نگاه به مناطق دیگر می کند چه اتفاقی می افتد
سعی کنید در صحفه اوّل خبرهای منطقه خودتان باشد.
مجاورت معنوی برخی از رویدادهای که به لحاظ معنوی برای گروهی از افراد جامعه مهم است. مثلاً مسائل اعتقادی یا علائق ملی و وطنی و هنری یاجامعه شیعیان عراق .
7ـ تازگی و نوبودن
برای اینکه به اهمیت این ارزش خبری پی ببرید باید بدانید خبرنگاری موفق است که خیلی زود تازهترین اتفاق را شکار کند و هر چه سریعتر آن را به صورت خبر درآورد
سه اصل در خبر نویسی:
سه اصل در خبر نویسی : 1-صحت : یعنی واقعه صحت داشته باشد 2- روشن و شفاف بنویسد3- جامعیت داشته باشد : در آن متن به تمامی سوالات احتمالی مخاطب جواب داده شود و مخاطب نیاز به منبع معتبر دارد.
عناصر خبر
در تنظيم خبر، رکن اصلي، شناخت عناصر خبر است. بدون شناخت از عناصر خبر، کار تنظيم خبر نه تنها با مشکل مواجه خواهد شد، بلکه در صورت تنظيم نيز ابهام خبرى بهطور برجستهاى ظهور خواهد کرد و خبرنگار نمىتواند جذابيت خبر را بهنحو صحيح به مخاطبين ارائه دهد. شناخت عناصر خبر است که به خبرنگار کمک مىکند قبل از نگارش و تنظيم خبر، چگونه از اطلاعاتى که در دست دارد بهنحو مؤثرى بهره بگيرد. خبرنگار با اين آگاهى و شناخت است که مشخص مىکند کداميک از اطلاعات و آگاهىهاى کسب شده از اهميت بيشتر و کداميک از اهميت کمترى برخوردار است و بهترين زاويه که مىتوان خبر را نوشت کدام است.
عناصر خبرشامل که؟ کجا؟ کي؟ چه؟ چرا؟ چگونه؟ و ارزشهاى خبري شامل : شهرت، دربرگيري، تازگي، مجاورت، کثرت، برخورد، شگفتي مىتواند خبرنگار را در نوشتن و تنظيم خبر يارى دهد.
چهار بلوک مهم یک خبر
اطلاعات، پیشنیه، جزییات و نقل قول طلایی چهار بلوک مهم یک خبر هستند.
رضا اسماعیلی بیان داشت:«یک خبر به طور ترکیبی باید چهار عنصر اطلاعات، پیشنیه، جزییات(رنگ) و نقل قول طلایی را در خود داشته باشد و این سبک خبرنویسی سبک خبرنویسی مدرن است که سبک خبرنویسی رویترز هم نامیده میشود».
https://alborzegolestan.ir/?p=14978