مروری بر زندگی و خدمات حضرت حضرت آيت ا… حاج سيّدكاظم نورمفيدي کاندیای پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری از استان گلستان
نسب خانوادگی
حضرت آيت ا… حاج سيّدكاظم نورمفيدي در سال 1319 در خانوادهاي متديّن و اصيل در گرگان ديده به جهان گشود. اجداد ایشان از روحانيون بنام و مورد احترام اين شهر بودند. پدر بزرگ ایشان مرحوم حاج سيد احمدنورمفيدي و سایر اجدادشان از جمله سيدمحمدموسوي مفيدي، سيدمحمد باقر موسوي مفيدي، سيدقوامالدين محمدموسوي مفيدي و سیدمفيدموسوي، همگی از علما و روحانیون مورد وثوق ایالت استرآباد و دارای کرسی تدریس، وعظ و خطابه بودند. مدرسه علمیّه سادات مفیدی در گرگان از مراکز به یادگار مانده از اجداد ایشان است. نسب آیت ا…نورمفیدی با واسطه 28 نسل به امام هفتم، امام کاظم(ع) میرسد. سادات مفیدی استرآباد از نسل «ابراهیم مجاب» نوهی گرانقدر امام موسی بن جعفر(ع) هستند، ابراهیم مجاب شخصیتی بزرگ در تاریخ شیعه است. او را به این دلیل مجاب یعنی کسی که پاسخ شنیده، خواندهاند چون وی وقتی وارد حرم حضرت سید الشّهداء(ع) شد، عرض کرد: «السّلام علیک یا ابا». (سلام بر تو ای پدر). در جواب، صدایی شنیده شد: «و علیک السّلام یا ولدی». (و بر تو سلام ای فرزندم) و از این رو به «مُجاب» شهرت یافت. قبر او در مجاورت قبر امامحسین(ره) زیارتگاه زائران ابا عبدا…(ع) است.
- ورود به کسوت روحانیت
دوستی با حضرت آیت ا… خامنه ای:
فضای معنوی خانواده و عشق و علاقه وافر او به معارف دینی باعث شد تا در سال1331 با ورود به حوزه علمیّه عمادیّه گرگان تحصیلات علوم دینی خود را آغاز کند. مقدمات را در گرگان به پايان رسانيد. در سال 1335 عازم مشهد مقدس شد و تحصیلات خود به ویژه ادبیّات را ادامه داد و نزد اساتيد بزرگي همچون اديب نيشابوري دوم به تحصيل علم مشغول شد. در همين ايام دوستي و رفاقت او با حضرت آيت ا… خامنه اي و آيت ا… شهيد سيد عبدالكريم هاشمي نژاد آغاز گردید. آیت ا… نورمفیدی نحوه آشنایی خود با مقام معظم رهبری را اینگونه نقل کرده اند: «اواسط پاییز 1335، وقتی که 16 سال سن داشتم، مدت کوتاهی بود که در مشهد مقیم شده بودم. آقايي به نام حاج سيدجواد بختياري كه گاهي براي تبليغ به گرگان مي آمد و از آنجا ما يكديگر را ميشناختيم. در مدرسهي نواب حجره داشت. روزي به حجرهاش كه در طبقه ي دوم مدرسه بود رفتم. وقتی با او مشغول صحبت بودم يك سيد جوان كه هنوز صورتش مو در نياورده بوده و عينكي هم داشت، آمد. من و آقاي بختياري را براي صرف چاي به حجرهاش دعوت كرد. ما با هم به حجرهي ایشان که در طبقه ي اول مدرسه بود، رفتیم. آن طلبه حضرت آیت ا… سيدعلي خامنه اي بود. آشنايي و دوستی من با ايشان از همان جا شروع شد. عصر بسیاری از روزها، با هم به مسجد گوهرشاد كه پاتوق طلاب مشهد بود، مي رفتيم. طلبه هاي مدارس آنجا جمع مي شدند. هم ديدار و مصاحبت بود و هم زيارت امام رضا(ع) و خواندن نماز جماعت مغرب و عشا. بعدها پس از مهاجرت به قم این دوستی بیشتر شد.»
- مهاجرت به قم
در محضر امام(ره) و مبارزه با رژیم ستم شاهی
آیت ا… نورمفیدی در سال1336 به حوزه علميّه قم هجرت کرد. سطوح عالي را نزد اساتيد بزرگي همچون حضرت آيت ا..العظمی فاضل لنكراني گذرانید. ایشان از سالهای اولیه طلبگی عشق و علاقه وافری به شخصیت و افکار حضرت امام خمینی(ره) پیدا کردند. در خاطراتشان در این خصوص میگویند: «من تازه در گرگان طلبه شده بودم، حدود سال1332، كسي امام را در گرگان نميشناخت، كساني كه از حوزهي علميهي قم در تابستان و ايام تبليغي به گرگان ميآمدند، دربارهي شخصيت حضرت امام، و خصوصيات اخلاقي ايشان تعريف ميكردند. از همان موقع، با آنكه امام را نديده بودم و نميشناختم، يك علاقه مندي در خودم نسبت به ايشان احساس مي كردم. هر چه گذشت علاقه به شخصيتي كه دورادور شيفته اش شده بودم، در وجودم بيشتر شد. وقتي به قم رفتم چون کم سن و سال بودم وسال های اولیه طلبگی من بود نمیتوانستم پاي درس حضرت امام(ره) بروم. آن سالها امام(ره) درس خارج و درس اسفار ميگفتند. من براي اينكه بتوانم از نزديك سيماي ایشان را زيارت كنم به محلهي يخچال قاضي كه منزل امام قرار داشت، میرفتم و مي ايستادم تا وقتي از آنجا عبور ميكند او را از نزديك ببينم. با ديدن علاقه ام نسبت به ايشان بيشتر شد. چون شخصيتي كه قبلاً از او در ذهنم ترسيم كرده بودم دقيقاً مطابق با چهره اي بود كه ميديدم. در مجالسي كه حضرت امام شركت ميكرد، جايي مي نشستم كه بتوانم چهرهي ايشان را بهتر ببينم.»
این عشق و علاقه و رفت و آمد به بیت امام (ره) در آن مقطع زمانی که کار بیخطری هم نبود، به دوستی ایشان با مرحوم حاج آقا مصطفی و حاج احمد آقا مبدل شد.
پس از اتمام سطوح عاليه مدتي در درس خارج امام (ره) حاضر شدند که با دستگیری و تبعید امام (ره) ادامه پیدا نکرد. پس از فوت حضرت آيت ا… بروجردي، مُبلّغ مرجعيت امام بود و تنها رساله ي ايشان را، با آن كه ممنوع بود، پخش مي كرد.
پس از تبعيد امام(ره) در درس حضرات آيات محقق داماد، اراكي، گلپايگاني، شيخ مرتضي حائري و ميرزا هاشم آملي شركت كرد و به سرعت مورد توجه اساتيد خود قرارگرفت. پس از آن نيز در بين طلاب مازندران به عنوان طلبهاي فاضل و انقلابي و متديّن شهرت يافت.
وي ضمن شركت در درس فقه و اصول، به همراه تعدادی از فضلای برجسته حوزه علمیه قم در دروس خصوصی فلسفه آيت ا… شهيد مطهري شركت فعال داشت. آیت ا… دکتر سید مصطفی محقق داماد از دوستان زمان نوجوانی و هم بحث آیت ا… نورمفیدی در این خصوص میگوید: «بعد از آنکه آقای نورمفیدی به دعوت مردم گرگان به این شهر مراجعه کرد تا به تبلیغ بپردازد، استاد شهيد مطهري با شنیدن این خبر شديداً اظهار تأسف كرد و از اينكه يكي از شاگردان مبرّز خود را از دست داد، عميقاً ناراحت شده و گفتند ای کاش آقای نورمفیدی در قم میماند»
در سال 1341 با هم فكري حضرت آيت ا… شهيد مصطفي خميني و حضرت آيت ا… خامنه اي مقدمات ازدواج ايشان فراهم شد و با همشيره مرحوم آيت ا…العظمی فاضل لنكراني ازدواج كرد. او در طول سالهايي كه در قم اقامت داشت مرتباً به زادگاهش نيز رفت و آمد ميكرد و ضمن تبليغ، به روشنگري نسل جوان مي پرداخت و حلقهاي از جوانان پر شور آن سامان را گرد خود جمع كرده بود. در زمستان سال1341 امام خمینی (ره) ایشان را برای دعوت علمای منطقه گرگان در نهضت به گرگان فرستاد. و آیت ا… نورمفیدی اولین کسی بود که پیام نهضت امام (ره) را به علما و مردم گرگان و دشت رسانید.
ايشان پرچمدار مبارزه با رژيم ستم شاهی در منطقه مازندران و گرگان محسوب میشد و در ترويج مرجعيت امام و توزيع رساله و اعلاميه هاي حضرت امام نقش پيشتاز و مؤثري داشت. به همين جهت بارها از سوي ساواك قم و گرگان مورد تعقيب قرار گرفت و احضار شد.
- مراجعت به گرگان
در سال 1354 به درخواست مرحوم حجه الاسلام والمسلمین نبوی امام جماعت مسجد حاج آقا کوچک که در آن زمان در بستری بیماری بود و نیز به دعوت جمعي از اهالي گرگان به اين شهر بازگشت و به اقامه جماعت و تشكيل جلسات سخنراني و درسهاي تفسير قرآن و نهج البلاغه همت گماشت. مسجد حاج آقا كوچك میدان عباسعلی گرگان با حضور ایشان به سرعت به كانون مبارزه عليه رژيم طاغوت بدل شد و جوانان بسياري از گوشه و كنار در آن اجتماع ميكردند.
آیت ا… نورمفیدی سکاندار مبارزه با رژیم ستم شاهی در این منطقه بود. به همین دلیل به دستور شخص شاه به تبعيد از گرگان محكوم شد. ایشان را ابتدا به مریوان و سپس بندر لنگه فرستادند.
- نمایندگی امام(ره) و مقام معظم رهبری
پس از پيروزي انقلاب اسلامي عهده دار كميته موقت انقلاب در منطقه گردید. سپس به حكم شخص امام(ره) به سمت حاكم شرع دادگاه انقلاب منصوب شد. در مدتي كه در اين سمت فعالیت کرد. هيچگاه تسليم فضاي احساسي آن دوران نگرديد. همواره بر اساس عدل و انصاف و موازين قانوني و شرعي حكم كرد و حركتهاي افراطي بر احكام صادره توسط ايشان تاثير گذار نبود. این نگاه ایشان از قبل هم وجود داشت. در جریان حمله مردم خشمگین گرگان به شهربانی این شهر در آخرین ساعات سقوط رژیم شاه، هر چند در ابتدای امر تعدادی از ماموران شهربانی کشته شدند اما حضور و درایت آیت ا… نورمفیدی باعث شد که از ادامه برخورد با ماموران شهربانی خارج از قانون و محاکمه جلوگیری شود.
در مرداد ماه سال 1358 با حكم شخص امام به عنوان امام جمعه گرگان منصوب گرديد. و اولین نماز جمعه گرگان به امامت ایشان همزمان با اولین نماز جمعه بعد انقلاب در تهران، برگزار شد. لذا ایشان قدیمی ترین امام جمعه ایران هستند.
در سال1361 به رغم آنکه امام(ره) در هر استان یک نماینده داشت، و گرگان و دشت بخشی از استان مازندران بود، حکم کم نظیری به آیت ا… نورمفیدی دادند و با اجازه تصرف در اموری که نیاز به اذن ولی فقیه دارد، ایشان را به عنوان نماینده خود در گرگان و دشت منصوب کردند. این حکم پس از ارتحال امام(ره) توسط مقام معظم رهبری عیناً تنفیذ شد.
- وحدت
آیت ا… نورمفیدی از همان اوايل انقلاب با الهام از تعاليم و سيره اهل بيت عليهم السلام و فرمايشات رهبركبير انقلاب و با درايت و تدبير خاص خويش به مسئله وحدت شيعه و سني توجه خاصي مبذول داشت و روابط صميمانهاي را كه با اهل سنت منطقه تركمن صحرا از قبل از انقلاب آغاز كرده بود تعميق و توسعه بخشيد. وي ضمن برخورد با عوامل تفرقه افكن، سنگ بناي محكم وحدت را در اين منطقه بنيان نهاد. بي ترديد ميتوان گفت كه استان گلستان با وجود تنوع قومي و مذهبي، نمونهاي كامل و عالي از وحدت امت اسلامي است. و نگاه از سر اعتقاد نه مصلحت به وحدت باعث شد که معظم له به عنوان چهرهای محبوب در بین اقوام و مذاهب شناخته شود. جریان ترور ایشان و اعترافات عامل ترور گواه خوبی بر این مدعا است.
حضرت آیت ا… در سال 1360 از سوي منافقين مورد سوء قصد قرار گرفت؛ دو تن از محافظين وي به شهادت رسيدند و يك تن نيز به درجه جانبازي نائل شد. که چند سال بعد به شهادت رسید. سالها بعد عامل ترور ايشان پس از دستگيری دلیل ترور را اینگونه مطرح کرد که سازمان منافقین به این نتیجه رسیده که آیت ا… نورمفیدی عامل وحدت در منطقه و مانع رشد تضادها است و بايد از بين برود تا با تشديد اختلافات مشكلات نظام بيشتر شود.
- دفاع مقدس
با شروع جنگ تحميلي او يكي از پشتيبانان اصلي رزمندگان دفاع مقدس بود. شاید اولین نهاد مردمی پشتیبانی از رزمندگان اسلام و کمک به آسیب دیدگان جنگ تحمیلی در ایران با درایت ایشان در آغازین روزهای جنگ به نام «کمیته انصار» در مسجد آقا کوچک گرگان تشکیل شد که تا زمان تشکیل ستاد رسمی جذب و هدایت کمک های مردمی، مسئولیت جمع آوری و ارسال کمک های مردمی به جبهه را بر عهده داشت. شخص آیت ا… نورمفیدی بارها با حضور در جبهه هاي جنگ حق عليه باطل، به ويژه هنگام عملیات مايه دلگرمي آنان ميشدند. فرزندان ایشان هم به صورت مکرر به جبهه اعزام شدند.
ارتباط ایشان با یادگاران دفاع مقدس بسیار صمیمی و عاطفی بوده و هست، این شرایط را هم در وصیتنامه ی بسیاری از شهدای دفاع مقدس و هم در ارتباط نزدیک خانواده آنان و همچنین رزمندگان و ایثارگران به عینه میتوان مشاهده کرد.
- مجتهد آگاه و زمان شناس
یکی از برجسته ترین ویژگیهای شخصیتی آیت ا… نورمفیدی نگاه عمیق و عقلانی ایشان به دین و آموزههای دینی متناسب با شرایط زمان و مکان که همان اسلام ناب محمدی(ره) است و تاکید فراوان بر اخلاق مداری دارند. به گونهای که هیچگاه از ایشان کلامی که بر خلاف اخلاق اسلامی باشد حتی بر علیه مخالفان و منتقدانی که خارج از دایره انصاف سخن گفته اند، شنیده نشده است. علاوه بر آن حضور ایشان در این منطقه باعث ایجاد آرامش در فضای اجتماعی، سیاسی و فرهنگی استان شده و بهرغم ویژگی خاص منطقه این استان با مشکل حاد سیاسی و اجتماعی روبرو نشد. سعه صدر و برخورد منطقی و هوشمندانه ایشان با تحرکات برخی افراد و گروه ها در ابتدای انقلاب باعث شد این تحرکات خیلی سریع جمع گردد و اجازه نیافت وارد اختلافات مذهبی و قومی شود. وحدت و آرامش استان گلستان نعمت بزرگی است که ایشان در ایجاد و استمرار آن نقش اساسی داشته است. درک نیازهای فکری اقشار مختلف جامعه به خصوص جوانان و برخورد عالمانه با این نیازها به گونهای است که کمتر فردی در مواجهه با ایشان به تمجید از نوع رفتار و مشی دینی و اخلاقی ایشان نپردازد.
- تلاش برای توسعه استان
آیت ا… نورمفیدی از همان سالهاي اوليه انقلاب به توسعه استان بسیار توجه داشت. هیچگاه نگاه سطحی و مقطعی به مسئله توسعه نداشت و تمام نقاط استان برای ایشان یکی بوده و هست. به مشكلات منطقه و به ويژه كشاورزي توجه خاصي داشته و هميشه در صدد حل آنها برآمده است. لذا نقش محوری معظم له در تاسیس استان گلستان، استقرار مراکز علمی و دانشگاهی، ساخت فرودگاه، حل مشکلات مختلف بخشهای کشاورزی، صنعتی، بازرگانی و… روشن و آشکار است. استفاده از ظرفیت خدادادی استان در جذب گردشگر و بهره برداری از منابع خدادادی و تحرّک و پویایی در تولید و ایجاد اشتغال از دغدغه های همیشگی ایشان است.
- خدمات
الف) خدمات علمی و فرهنگی
1- تاسیس و اداره حوزه علمیّه امامخمینی(ره) برای برادران، در زمینی به مساحت20هزار متر مربع و زیر بنای 7هزار متر با امکانات متنوع آموزشی، خدماتی و رفاهی. که بزرگترین حوزه علمیه استان گلستان است. این کار از سال 1359 آغاز شد و در سال 1365 ساختمان جدید آن به بهره برداری رسید. این مدرسه ظرفیت پذیرش و اسکان نزدیک به 300 طلبه را دارد به لحاظ استاندارهای آموزشی از مدارس پیشتاز در استانهای کشور است. تا کنون بیش از 2500 نفر از این مدرسه فارغالتحصیل شده و در نقاط مختلف کشور مشغول تحقیق، پژوهش، تدریس، تبلیغ و کارهای قضایی و اجرایی هستند. لازم به ذکر است که طلاب این مدرسه علاوه بر اسکان شبانهروزی و استفاده از خدمات رفاهی، سه وعده غذای رایگان و شهریه ماهانه دریافت میکنند. در سال جاری این مدرسه دارای270 طلبه است. حوزه علمیه امام خمینی(ره) علاوه بر برنامه های آموزش رسمی در فعالیت های مختلف پژوهشی، فرهنگی، ورزشی و… دارد.
2- تاسیس و اداره مدرسه علمیه الزهرا(س) ویژه خواهران که از سال1360 کار خود را آغاز و ساختمان جدید آن در زمینی به مساحت 14هزار متر مربع و زیر بنای 7 هزار متر مربع در سال1384 مورد بهره برداری قرار گرفت. در طول این سالها بیش از1600 نفر از خواهران در این مدرسه به تحصیل علوم دینی مشغول بوده و فارغ التحصیل شدند و در جای جای این استان و حتی سایر استانها منشاء خدمات تحقیقی، تبلیغی و آموزشی هستند. این مدرسه همچون مدرسه برادران سه وعده غذای رایگان به طلبههای خود داده و تمام امکانات آموزشی، پژوهشی و خدماتی مورد نیاز آنها تهیه و تدارک دیده شده است. هم اکنون150 نفر در مقطع کارشناسی در این مدرسه تحصیل می کنند.
مکتب الزهرا(س) همیشه از مدارس پیشتاز و در بسیاری از سالها به عنوان مدرسه ممتاز کشور انتخاب شده است.
3- موسسه آموزش عالی الزهرا(س) ویژه خواهران، از سال 1386 تاسیس و در مقطع کارشناسی ارشد (سطح3 حوزه) در 3 رشته کلام اسلامی، تفسیر و علوم قرآنی و فقه و اصول طلبه پذیرش کرده و 215 نفر دراین مرکز مشغول تحصیل هستند. این مرکز در آستانه دریافت مجوز مقطع دکتری (سطح 4 حوزه) است.
4- تاسیس و اداره موسسه فرهنگی میرداماد. این موسسه در سال1381 به منظور تلاش در جهت تحکیم و تعمیق پایه های معرفت دینی و بسط فرهنگ اسلامی در جامعه به خصوص در بین نسل جوان و احیاء تاریخ فرهنگ و مواریث گرانقدر گذشته استان گلستان تاسیس شد. ساختمان موسسه در زمینی به مساحت 10 هزار متر مربع و زیر بنای4700 متر مربع در سال 1389 به بهره برداری رسید. این مجموعه با انجام فعالیتهای متنوع آموزشی، پژوهشی، فرهنگی و … توانسته جایگاه خوبی را برای خود در بین اهل فرهنگ کشور باز کند. کتابخانه بسیار غنی و بزرگ میرداماد با بیش از 105 هزار جلد کتاب و امکانات کم نظیر در شمال کشور، چهره فرهنگی خاصی به این دیار بخشیده و مامن بسیاری از اهالی تحقیق و پژوهش شده است. برگزاری دورهها و کارگاههای آموزشی، پاسخ گویی به شبهات و پرسشهای دینِِی، چاپ و انتشار جزوات متعدد آموزش معارف دینی، برگزاری نشست های گفتمان دینی، ترویج ادبیات و شعر آیینی به خصوص اشعار اهل بیت(ع)، تالیف و تدوین دایره المعارف استان گلستان که به معرفی این منطقه پرداخته و کاری کم نظیر در سطح کشور است ، گردآوری اسناد و نسخ تاریخی که بیش از 60 هزار سند از نقاط مختلف استان گردآوری و برای محققان آماده سازی میشود، چاپ بیش از30 عنوان کتاب در موضوعات مختلف، تدوین تاریخ شفاهی استان و دهها فعالیت دیگر، این مجموعه را به جایگاهی تبدیل کرده که مورد تقدیر بسیاری از بزرگان علمی و فرهنگی کشور قرار گرفته است. وجود این مجموعه و ارتباط با مراکز مختلف علمی و پژوهشی کشور در شناساندن تاریخ و فرهنگ این سرزمین و هویت بخشی به نسل جوان بسیار موثر و کارساز بوده است.
5- به منظور ایجاد فرصت فعالیتهای تحقیقی برای طلاب و فضلای گلستانی مقیم قم و ارائه خدمات به آنان، دفتری در قم دایر شد. این مرکز از سال 1394 به عنوان «دارالمعرفه» به کار خود ادامه داده است.
ب)خدمات عام المنفعه
- ساخت مدرسه، یکی از دغدغه های همیشگی آیت ا…نورمفیدی آموزش نونهالان و نوجوانان استان و تعلیم و تعلّم آنها بوده و این کار را از بهترین اعمال صالح میداند. و بسیاری از خیرین را برای کمک به این حوزه تشویق میکند. معظمله خود نیز برای رفع نیازهای آموزشی استان اقدام به ساخت مدرسه در نقاط مختلف کرده است. ایشان علاوه بر ساخت دو مدرسه در روستای لوه گالیکش و گرگان، از سال 1393 به نیّت 14 معصوم(ع)، تصمیم گرفتند 14 مدرسه در شهرهای استان گلستان بسازند. کار ساخت مدرسه در گنبد به اتمام رسید و در حال استفاده است، 3 مدرسه دیگر در مینودشت، کردکوی و بندرگز در حال ساخت است.
- مشارکت و کمک به امور خیریه از جمله ساخت و تجهیز اماکن درمانی و بهداشتی استان، کمک به نیازمندان، ساخت مساجد و حسینیه ها،
- پرداخت شهریه ماهانه به بیش از 1000 نفر از طلاب و فضلای گلستانی مقیم قم و تاسیس صندوق قرض الحسنه برای ارائه خدمات و پرداخت تسهیلات به طلاب.
- پرداخت شهریه ماهانه به 150 نفراز طلاب استان گلستان در مشهد مقدس.
- پرداخت شهریه ماهانه به1500 نفر از طلاب شاغل به تحصیل در حوزههای علمیه و روحانیون استان گلستان.
ج)تاسیس موسسه اقتصادی:
پس از پیروزی انقلاب ایشان به عنوان یک روحانی وظیفه اصلی خویش را ترویج معارف دینی و آموزههای اسلام ناب محمدی(ره) و رفع محرومیت از جامعه میدانست، این مسئله باعث شد، ایشان اصلی ترین فعالیت خود را بر این دو محور قرار دهد.
همزمان با آغاز فعالیت های دینی، علمی و فرهنگی، با استفاده از تجاربی که خود به چشم دیده و یا شنیده بود، میدانست این کار در صورتی میتواند موثر و با دوام باشد که ابتدا منابع تامین هزینه های این امور از محلی که قابل اطمینان باشد تامین گردد. یقیناً کمک های مردمی نمی توانست در دراز مدت نیازهای این مراکز را برآورده کند. چرا که بسیاری از حوزههای علمیّه و فعالیت های مذهبی و فرهنگی در طول تاریخ به علت نداشتن پشتوانه اقتصادی پس از مدتی تعطیل و عملاً نتوانستند تاثیر چندانی داشته باشند.
ایشان هم چون همه اقدامات سنجیده خویش به ملاقات امام (ره) رفت و از ایشان کسب تکلیف کرد و اجازه گرفت که برای انجام این فعالیتها حوزه علمیّه تحت مدیریت ایشان که مزیّن با نام امام خمینی (ره) نیز بود، فعالیت اقتصادی هم داشته باشد. امام با شناختی که از آیت ا…نورمفیدی داشت این اجازه را به ایشان دادند. وی از همان ابتدا به یک مسئله توجه داشت که نباید وارد فعالیت های اقتصادی کاذب و واسطه گری شد. لذا به مسئولان اقتصادی حوزه تاکید میکرد اگر بناست کار اقتصادی انجام شود باید به سراغ فعالیت هایی رفت که کمک به تولید و اشتغال در جامعه باشد. این حوزه به هیچ وجه وارد بخشهای اقتصادی که دردسر کمتر و منفعت بیشتری داشت نشد تا در عین حال که سود تحصیل شده صرف امور دینی و فرهنگی و خدمات عام المنفعه جامعه میشود. به بهبود وضعیت اقتصادی کشور کمک کند. لذا در طول این سالها اصلی ترین تاکید موسس محترم حوزه بر ورود به بخش تولید بوده است و این عمل خیرخواهانه باعث ایجاد بیش از 1100 شغل مستقیم و بیش از3000 شغل غیر مستقیم شده است.
نکته بسیار مهم این است که آیت ا… نورمفیدی از ابتدا تاکنون به طور مکرر اعلام داشتند که حتی یک آجر این مجموعه ملک شخصی ایشان نیست و وضعیت آنان دقیقاٌ معین و در اساسنامه آنها ثبت و درج شده است و به گونه ای که اگر روزی بنا به هر دلیلی امکان ادامه فعالیت آنها نباشد تمام سرمایه آنها صرف امور مذهبی، فرهنگی و خیریّه در استان گلستان میشود.
https://alborzegolestan.ir/?p=11903