×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

اخبار ویژه

افزونه جلالی را نصب کنید.  .::.   برابر با : Wednesday, 15 January , 2025  .::.  اخبار منتشر شده : 0 خبر

دو هفته ديگر، قريب ۸۰ تن از علما و فقها در ساختمان مجلس قديم شوراي اسلامي گرد هم مي آيند تا ضمن شرکت در هفدهمين اجلاس خبرگان رهبري، تکليف کرسي رياست بر مجلس خبرگان را روشن کنند. جايگاهي که از شش ماه پيش و بعد از درگذشت آيت الله مهدوي کني، رئيس فقيد اين نهاد، خالي مانده است. آن گونه که «سيد احمد خاتمي» عضو هيات رئيسه خبرگان روز گذشته اعلام کرد، نخستين دستور جلسه نشست آتي که ۱۹ اسفند برگزار مي شود، انتخاب رئيس اين مجلس خواهد بود.
هر چند انتخابات عمومي مجلس خبرگان در هفتم اسفندماه سال آينده، سبب شده رئيس انتخابي اين دوره مجلس خبرگان تنها يک سال بر اين کرسي تکيه بزند، اما «رياست کوتاه مدت» باعث نشده گمانه زني هاي رسانه اي و اميدواري برخي اعضاي خبرگان براي انتخاب گزينه مطلوب خود، کمتر از دوره هاي اخير باشد، گرچه جايگاه ويژه اين مجلس و شان فقاهتي اعضاي آن، عاملي است تا فضاي انتخابات دروني نهاد خبرگان به دور از شيوه هاي مرسوم در رقابت سياسي باشد.
در نخستين انتخابات بعد از درگذشت آيت الله مشکيني که شهريور سال ۸۶ برگزار شد، آيت الله هاشمي رفسنجاني و آيت الله احمد جنتي براي رياست بر مجلس خبرگان رهبري با هم رقابت کردند. آيت الله محمد يزدي، پيش تر به نفع آيت الله جنتي از نامزدي انصراف داده بود اما در نهايت، آيت الله هاشمي رفسنجاني با ۴۱ راي در قبال ۳۴ راي جنتي، به عنوان رئيس مجلس خبرگان برگزيده شد. در دومين انتخابات داخلي هيات رئيسه مجلس خبرگان که اسفند ۸۷ برگزار شد آيت الله محمد يزدي، نامزد رقيب آيت الله هاشمي رفسنجاني شد اما ۲۶ راي او در قياس با ۵۱ راي آيت الله هاشمي، کارساز نشد و هاشمي در مسند رياست مجلس خبرگان باقي ماند. اما ۱۷ اسفند سال ۸۹ براي آيت الله هاشمي رفسنجاني، روز متفاوتي بود. او در اين روز به نفع رياست آيت الله مهدوي کني از نامزدي مجدد انصراف داد و به اين ترتيب دبير کل فقيد «جامعه روحانيت مبارز»، بدون رقيب و با کسب ۸۳ راي از ۸۴ راي ماخوذه بر صندلي رياست مجلس خبرگان تکيه کرد و تا سال ۹۳ عهده دار اين سمت بود. خرداد ماه سال جاري بود که آيت الله مهدوي کني بعد از عارضه قلبي به کما رفت. بيماري اي که شش ماه طول کشيد و باعث شد در غياب وي، آيت الله هاشمي شاهرودي، نايب رئيس اول مجلس خبرگان به رتق و فتق امور اين نهاد بپردازد.
حضور نيابتي هاشمي شاهرودي در راس مجلس خبرگان، طي ماه هاي گذشته سبب شده طيفي، وي را يکي از گزينه هاي محتمل براي رياست مجلس خبرگان رهبري بدانند. انگاره اي که از سوي شماري از اعضاي مجلس خبرگان رهبري از جمله آيت الله موحدي کرماني و سيد احمد خاتمي نيز بيان شده است و به نظر مي رسد شماري از رسانه هاي منتسب به تشکل هاي سنتي اصولگرا نيز حامي رياست وي هستند. اما از گوشه و کنار، بازهم نام آيت الله هاشمي رفسنجاني، به عنوان نامزد رياست خبرگان و رقيبي جدي براي ديگر نامزدهاي اين سمت، شنيده مي شود و گاه و بيگاه، در رسانه ها بازتاب مي يابد و تعبير و تحليل هاي موافق و مخالف را در پي مي آورد.

نقل قول پربازتاب
هفته نخست آبان ماه بود که سيد احمد خاتمي در يک برنامه تلويزيوني تاکيد کرد: «آيت الله هاشمي رفسنجاني تمايلي به حضور در انتخابات هيات رئيسه ندارد» و بر اين اساس گفت که آيت الله هاشمي شاهرودي، آيت الله محمد يزدي، آيت الله جنتي و آيت الله موحدي کرماني از گزينه هاي اصلي رياست بر اين مجلس هستند. اظهاراتي که با واکنش سريع يک منبع نزديک به رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام مواجه شد که اعلام کرد: «آيت الله هاشمي رفسنجاني درباره کانديدا شدن براي رياست مجلس خبرگان رهبري نه تنها چنين مطلبي نگفته اند، بلکه در پاسخ به سوالي در همين زمينه گفته اند: «در صورتي که بعضي افراد که آنها را براي رياست خبرگان صالح نمي دانم قصد کانديدا شدن داشته باشند، آمادگي خود را براي کانديداتوري رياست اين مجلس اعلام خواهم کرد.» واکنشي که بازتاب گسترده اي داشت وآيت الله سيد احمد خاتمي را بر آن داشت ضمن دفاع از نقل قول خود توضيح دهد که «منظورم از آن سخنان، زمينه سازي براي حضور نيافتن هاشمي براي انتخابات رياست خبرگان نبوده است.»
اين کش و قوس رسانه اي يکي از نزديکان آيت الله هاشمي رفسنجاني و آيت الله سيداحمد خاتمي منجر به طرح جدي اين پرسش شد که بالاخره آيت الله هاشمي رفسنجاني براي رياست مجلس خبرگان نامزد خواهد شد يا اينکه همانند واپسين انتخابات به نفع يکي از نامزدها کنار خواهد رفت؟ پرسشي که در ماه هاي گذشته هم با صراحت و هم به ايما و اشاره از وي پرسيده شده و آيت الله هاشمي رفسنجاني نيز تاکنون پاسخ شفاف و روشني به آن نداده است؛ او نه اعلام نامزدي قطعي مي کند و نه از نامزد نشدن خود خبر مي دهد.
آيت الله هاشمي رفسنجاني، بر مبناي همين سبک و سياق، در مصاحبه ها و ملاقات هاي يکي دو ماه گذشته اش هم در پاسخ به سوال ها درباره احتمال نامزدي اش براي رياست خبرگان، تاکيد کرده تمايلي براي حضور دوباره در هيچ انتخاباتي ندارد، مگر اينکه احساس «تکليف» کند. آيت الله هاشمي رفسنجاني در عين حال، طي هفته هاي گذشته در دو گفت و گو با روزنامه «جمهوري اسلامي» و خبرگزاري «مهر»، بخش عمده اي از سخنان خود را مستقيم و غيرمستقيم به موضوعات مرتبط با مجلس خبرگان اختصاص داد تا خواسته و ناخواسته اين گمانه را تقويت کند که روز انتخابات، او در کسوت نامزد رياست پاي به ساختمان قديمي مجلس – محل تشکيل نشست خبرگان – خواهد گذاشت. اگر چنين شود، انتخاباتي رقابتي در انتظار خبرگان است، ولي اگر آيت الله هاشمي رفسنجاني به هر دليلي نامزد نشود آنگاه احتمال برگزاري انتخاباتي با حضور يک نامزد اصلي تقويت خواهد شد.

برچسب ها :

این مطلب بدون برچسب می باشد.

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.