روزهاي زمستاني محمد جواد ظريف با مجموعه انتقادها و پاسخها با هم ممزوج شده است. انتقادها يك علت خاص دارد و منتقدان همانهايي هستند كه در ١٦ ماه پس از روي كار آمدن دولت مشغول انتقاد از او بودهاند.
محمد جواد ظريف آن كسي نبود كه انتقادات از او تاثير منفي بر روي مدافعانش بگذارد. گستره مدافعانش هر روز گستردهتر ميشد و در اين ميان منتقدان هم در مورد انتقاداتشان قانع نميشدند. اينبار اما دومين ماه زمستان در شرايطي براي وزير دولت آغاز شد كه سفر هفته گذشته او به «عروس اروپا» بهانهاي شد براي آغاز انتقادها از او. يك پياده روي ساده در خيابانهاي ژنو با وزير امور خارجه امريكا هم بساط بقيه انتقادها را تكميل كرد.
حالا فصل انتقادهاي جديد بود كه مهمترين و شديدترين آنها روز گذشته صورت گرفت. اينبار سردار نقدي صراحتا اعلام كرد كه «بنده تا حالا سعي كردهام در خصوص وزارت امور خارجه اظهارنظر نكنم تا موضع ايشان در مذاكرات را تضعيف نكرده باشم ولي بعضي تخلفات، ديگر قابل تحمل نيست و به صراحت ميگويم كه آقاي ظريف از چشم و نظرم افتاد.»
اما سخنگوي دولت هم براي اين انتقادها پاسخ دارد و در مقابل ميگويد «همه بايد به نوعي از فرزندان اين ملت تشكر كنيم كه با منطق و قاطعيت در مذاكرات حاضر ميشوند و از حقوق مردم دفاع ميكنند و از دكتر ظريف بايد به صورت ويژه تشكر كرد.»
منتقدان ميگويند كه ظريف همان وزيري كه بارها مورد تقدير چهرههاي بينالمللي قرار گرفته است، الفباي ديپلماسي را هم نميداند. دولت اما تمام قد پشت وزيرش ايستاده است. ميگويند كه در اين هنگامه مذاكرات بايد به فكر وحدت بود اما منتقدان نظر ديگري دارند. وزارت خارجه را مكلف به تجديدنظر در مورد رابطه با فرانسه ميدانند و ميگويند وزير كمكاري كرده است.
محمد جواد ظريف مصداق بارز نگين دولت است. بيش از اندازه در چشم منتقدان است و به همان ميزان براي مدافعانش عزيز. اين خاصيت محمد جواد ظريف است. به مجلس كه ميرود تئوريهاي مخالفان را برهم ميريزد. حالا زمستان به نيمه رسيده است و معلوم نيست كه منتقدان و مدافعان به چه نتيجهاي تا بهار برسند؟
سردار نقدي: ظريف از چشمم افتاد
مهمترين انتقادهاي روز گذشته با سردار نقدي آغاز شد. او در پاسخ به اين سوال كه نظر شما در مورد سفر وزير امور خارجه به پاريس در روزهايي كه دولت آن كشور رسما از توهين به پيامبر حمايت ميكند، چيست، اظهار داشت: بنده تا حالا سعي كردهام در خصوص وزارت امور خارجه اظهارنظر نكنم تا موضع ايشان در مذاكرات را تضعيف نكرده باشم ولي بعضي تخلفات، ديگر قابل تحمل نيست و به صراحت ميگويم كه آقاي ظريف از چشم و نظرم افتاد.
وي در همين زمينه خاطرنشان كرد: با حرفهايي كه در مورد ايشان به من گفته بودند، تصور ميكردم ايشان فرد فرهيخته، باوقار و ديپلمات كاركشتهاي است اما ناشيگريهاي اخير اثبات كرد كه اگر بخواهيم با خوشبيني اظهارنظر كنيم، بايد بگوييم ايشان متاسفانه الفباي ديپلماسي را هم رعايت نميكند.
رييس سازمان بسيج مستضعفين با بيان اينكه ايشان قبلا خطاهاي فاحشي داشتند، ادامه داد: ازجمله اين خطاها بيان اين مطلب بود كه امريكا ميتواند با يك موشك، توان دفاعي ما را از بين ببرد و حرف نادرست ديگراين كه امنيت ايران محصول مذاكرات است و حرفهاي نادرست ديگري كه هيچ سياستمدار تازهكاري هم حاضر نيست در حين مذاكره با حريف چنين امتيازاتي را به طرف مقابل بدهد، چه رسد به اينكه حريف دشمن خوني ملت ايران باشد.
وي با بيان اينكه، تاكنون اين خطاهاي فاحش را به حساب اشتباه ايشان گذاشته و حمل به صحت ميكرديم، ابراز داشت: تكرار اين ناشيگريها و خطاهاي فني نشان داد كه بايد در برآوردمان تجديد نظر كنيم. جانشين فرمانده كل سپاه در امر بسيج قدم زدن با وزير خارجه خبيث امريكا در خيابان و نشان دادن صميميت با دشمن بشريت را حركتي كاملا غلط و ناپسند دانسته و گفت: قدم زدن در خيابانهاي فرانسه زير پا گذاشتن خون شهدا بود.
وي تاكيد كرد: كار خيلي زشتتر و غير قابل بخششتر، سفر به پاريس در همان روزي است كه نخست وزير فرانسه كاريكاتور توهين آميز به پيامبر اسلام (ص) را جلوي دوربينها در دست گرفته و نمايش ميدهد. رييس سازمان بسيج مستضعفين در ادامه بيان كرد: اين خطاها نشان داد كه آقاي ظريف نميدانند نماينده چه ملت و نماينده چه عظمتي هستند و ايشان با اين كارها توانايي خود را در دفاع از حقوق ملت ايران بهشدت زير سوال بردند.
سردار نقدي در پايان اين گفتوگو بيان كرد: در اين زمينه هيچ توضيح و توجيهي پذيرفته نيست و تنها راه اعاده حيثيت، عذرخواهي رسمي از ملت و تعهد به عدم تكرار چنين رفتارهايي است. البته ملت ايران نميگذارند تصوير دروغين كه ميخواهند از ايران در دنيا نمايش دهند جا بيفتد؛ روز ۲۲ بهمن ملت ايران تصوير واقعي خودش را با شعار لبيك يا محمد (ص) و مرگ بر امريكا به نمايش خواهد گذاشت و دنيا خواهد ديد كه ملت ايران با همان صلابت جلوي امريكا ايستاده و حقش را خواهد گرفت.
ادامه انتقادها از تريبونهاي ديگر
انتقادها به همين جا ختم نشد و گستره منتقدان محمد جواد ظريف روز گذشته به انتقاد از او پرداختند. از جمله آنكه مهرداد بذرپاش، عضو هيات رييسه مجلس پيادهروي وزير خارجه كشورمان با جان كري را اقدامي «زمخت» و نه «ظريف» خواند و خطاب به مسوولان ديپلماسي كشور گفت: اگر ابتكاري باشد در پيادهروي ۲۰ميليوني اربعين است نه پيادهروي با وزير خارجه امريكا! به گزارش فارس، وي با اشاره به پيادهروي محمدجواد ظريف و جان كري وزراي خارجه ايران و امريكا در پاريس گفت: مسوولان ديپلماسي ما بايد بدانند كه نماينده يك گروه خاص و حزب سياسي نبوده بلكه نماينده ملتي بزرگ و رشيد هستند.
وي با يادآوري تقديم صدها هزار شهيد و جانباز توسط ملت ايران خاطرنشان كرد: مبادا با رفتارهاي نسنجيده و زمخت، كاري كنيم كه دشمن را دچار خطاي محاسباتي كند. بذرپاش با اشاره به سقوط قيمت نفت در روزهاي اخير و در جريان مذاكرات هستهاي گفت: نكند اين رفتارهاي به اصطلاح ابتكاري قيمت نفت را به ١٠ دلار برساند.
وي پيادهروي وزير خارجه كشورمان با جان كري را اقدامي «زمخت» و نه «ظريف» خواند و خطاب به مسوولان وزارت خارجه افزود: ساختار تحريم را كه برنداشتيد، دستكم ساختار تحقير را شكل ندهيد. عضو هيات رييسه مجلس شوراي اسلامي گفت: اگر ابتكاري باشد در پيادهروي ٢٠ ميليوني اربعين است نه پيادهروي با بيربطترين آدم عالم.
منصور حقيقتپور، نايبرييس كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس هم در اين مورد با بيان اينكه اقدامات اخير وزير امور خارجه بهويژه سفر ظريف به پاريس و پياده روي با جان كري در خيابانهاي ژنو بسيار اشتباه و نابجا بود، گفت: قطعا حفظ صلابت انقلابي در مذاكرات هستهاي با غرب، داراي ارزش والايي است و اينگونه دلبريهاي سياسي هيچ ارزشي ندارد. به گزارش خانه ملت، وي ادامه داد: به نظر اقدام اخير ظريف، وزير امور خارجه در قبول پيشنهاد جان كري، وزير خارجه امريكا و سفر به پاريس همزمان با اقدامات توهينآميز نشريات فرانسوي به رسولاكرم(ص) كار نابجا و اشتباهي بزرگ بود.
دفاع آقاي سخنگو
اما در كنار انتقاداتي كه به محمد جواد ظريف ميشود پاسخهايي هم به اين انتقادات داده شد. جديترين پاسخ از سوي سخنگوي دولت در حاشيه جلسه روز گذشته هيات دولت ارايه شد و محمدباقر نوبخت از وزيري كه در اين روزها مورد انتقاد قرار گرفته است دفاع كرد. بر اين اساس سخنگوي دولت با بيان اينكه از تيم مذاكرهكننده هستهاي كه با منطق و قاطعيت در مذاكرات از حقوق مردم دفاع ميكنند، تشكر بايد كرد، اظهار داشت: خيلي سخيف است اگر قدم زدن ظريف با كري را ديپلماسي ضعيف بدانيم.
به گزارش ايرنا، وي در پاسخ به سوالي درباره انتقادات از عملكرد ديپلماتهاي كشور اظهار داشت: همه بايد به نوعي از فرزندان اين ملت تشكر كنيم كه با منطق و قاطعيت در مذاكرات حاضر ميشوند و از حقوق مردم دفاع ميكنند و از دكتر ظريف بايد به صورت ويژه تشكر كرد. وي تصريح كرد: ايشان هم نسبت به حوادث رسانهاي موضعگيري درستي كردهاند و در ديدار با وزير خارجه فرانسه انتقاد خود را از اين وضعيت بيان كردند.
نوبخت خاطرنشان كرد: خيلي سخيف است اگر قدم زدن ظريف با كري را ديپلماسي ضعيف بدانيم. برخي چون ميبينند مذاكرات به خوبي پيش ميرود و با قاطعيت ادامه دارد، به اين نوع رويكردها روي ميآورند كه البته اين اقدامات جايي در بين مردم ندارد. نوبخت خاطرنشان كرد: براي شكستن حلقه تحريم ظالمانه نهايت تلاش را با منطق و قاطعيت دنبال ميكنيم.
ظريف چه كرد؟
سفر ظريف به پاريس و پياده روياش با جان كري هرچند كه مورد انتقادات بسياري قرار گرفت اما نكات مغفول ماندهاي هم دارد. خود او در روز هواي پاك در مورد اين پياده روي گفته بود به دليل اينكه جلسه صريح و جدي داشتيم شايد نياز بود كه چند دقيقهاي بحثها متوقف شود و به شكل ديگري ادامه يابد؛ اين كارها در بحثهاي ديپلماسي خيلي طبيعي است؛ ژنو دو ايراد داشت، يكي اينكه هتل، باغ و حياطي نداشت و ديگر اينكه كوچههاي كنار هتل كه چند دقيقهاي در آن قدم زديم پر از خبرنگار بود و آنها هم اينگونه سوژهها و عكسها را ميپسندند.
وي اضافه كرد: مذاكرات بسيار فشرده بود و تنها زمان استراحت ما همان يك ربع پياده روي و زمان نماز بود كه جلسه بسيار جدي بود و فرصت استراحت وجود نداشت؛ فكر ميكنم دوستاني كه بيش از ظرفيت موضوع در اين زمينه استفاده سياسي ميكنند اشكالي ندارد، ما آمادگي داريم كه دوستان استفاده سياسي كنند؛ هميشه گفتهام مذاكرات ما يك حركت ملي است و جناحي نيست و من هيچگاه در عمرم جناحي نبودهام و نخواهم شد و لذا دوستان مطمئن باشند، من براي اهداف جناحي چنين كاري را نميكنم، زيرا جناحي ندارم و از دوستان نيز توقع دارم كه منافع ملي را فداي ملاحظات جناحي نكنند. از سوي ديگر سخنگوي وزارت امور خارجه كشورمان هم حمله تروريستي در پاريس را محكوم كرد و هرگونه اقدام تروريستي عليه انسانهاي بيگناه را با تعاليم اسلام بيگانه دانست. با اين همه مشخص نيست كه حملات قرار است تاكجا ادامه يابد. محمد جواد ظريف اين روزها همان وزير هميشگي نيست. خستگي در صورتش موج ميزند و شايد ديگر آنقدر حوصله فكر كردن به منتقدانش را نداشته باشد اما او حالا يك بهانه جديد در دست منتقدان خود دارد.
طرح سوال نمايندگان از «ظريف»
فشارها جواب داد، طراح ثابت سوال از وزير خارجه در مجلس، دوباره سوال جديدي طراحي كرد. ديروز جواد كريميقدوسي، نماينده مردم مشهد و عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس در گفتوگو با خبرگزاري فارس اعلام كرد طرح سوال سنگيني را از وزير امور خارجه در رابطه با قدم زدنش با وزير خارجه امريكا و سفرش به فرانسه، در شرايط كنوني اهانت نشريه مذكور به پيامبر گرامي اسلام يكشنبه هفته آينده با امضاي بالايي تقديم هيات رييسه مجلس ميكنيم.
وي افزود: «تلاش ميكنيم هفته آينده اين موضوع به صورت فوقالعاده در دستور كار كميسيون سياست خارجي مجلس قرار گيرد و وزير امور خارجه را نيز براي پاسخگويي به سوال تعداد زيادي از وكلاي ملت به كميسيون احضار ميكنيم.»
«جان كري» و «محمدجواد ظريف» وزراي امور خارجه امريكا و ايران عصر روز چهارشنبه هفته گذشته براي تنفسي كوتاه مذاكرات را ترك و دقايقي در خيابانهاي ژنو قدم زدند. همين قدم زدن بهانهاي شد تا طيفهاي منتقد دولت با آغاز حجم گستردهاي از فشارهاي جديد مدعي شوند كه وزير خارجه با اين كار خود منافع ملي را ناديده گرفته است. البته سفر چند ساعته وزير خارجه به فرانسه بعد از اين قدم زني هم مزيد علت شد تا موج انتقادات چند روزي ادامه پيدا كند. موجي كه جديدترين نتيجهاش كشاندن دوباره وزير خارجه به مجلس و آن هم در شرايطي كه ظريف گفته سعي ميكند تا ٢٢ بهمن توافق نهايي حاصل شود.
منبع: روزنامه اعتماد
https://alborzegolestan.ir/?p=2956